Γιατί η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας

 

Tα πάντα δυστυχώς είναι γύρω από το χρηματικό κέρδος – κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενδιαφέρεται για τη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο. Παρακάτω είναι οι λόγοι για τους οποίους η Ευρώπη δεν υποστηρίζει την Ελλάδα ενάντια στον πειρατή των διεθνών νόμων που λέγεται Τουρκία:

1. Η Γαλλία και η Τουρκία μπορούν να πραγματοποιήσουν στόχο όγκου συναλλαγών ύψους 20 δισ. Ευρώ (σχεδόν 22 δισ. Δολ.), Δήλωσε ένας οικονομικός σύμβουλος από τη γαλλική πρεσβεία στην Άγκυρα, πρωτεύουσα της Τουρκίας. Η Γαλλία επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι έξυπνες πόλεις, η ενέργεια, η βιωσιμότητα, οι μεταφορές, η καινοτομία, η διαχείριση του περιβάλλοντος και η γεωργία, δήλωσε ο Daniel Gallissaires στην οργάνωση Anadolu. Ο Daniel Gallissaires υπενθύμισε ότι τα εισοδήματα των εξαγωγών της Τουρκίας ξεπέρασαν το γαλλικό το 2019, ενώ το διμερές εμπόριο είχε προηγουμένως ισορροπήσει. Ο διμερής εμπορικός όγκος των δύο χωρών ήταν 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ενώ κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 ανήλθε σε 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK).Ο Daniel Gallissaires είπε επίσης ότι η γαλλική πλευρά θα χαρεί να δει Τούρκους επενδυτές στη Γαλλία. Η Μέση Ανατολή, η Αφρική και τα Βαλκάνια έχουν ευκαιρίες για τους Τούρκους και τους Γάλλους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στους τομείς των κατασκευών και της ενέργειας, πρόσθεσε.

2.Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault σχεδιάζει να μεταφέρει περισσότερη παραγωγή του μίνι Clio σε Τουρκία.

 3. Η Γερμανία είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και επίσης η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών για τα τουρκικά προϊόντα. Ο όγκος των διμερών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας ανήλθε σε 34,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 (Εξαγωγές: 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια, Εισαγωγές: 21,4 δισεκατομμύρια δολάρια), αντιστοιχώντας σε μείωση κατά 7,3% σε σύγκριση με το 2014. Υπάρχουν σχεδόν 6.400 γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κάθε τομέα στην Τουρκία. Οι γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία κατά την περίοδο 2002-2015 ανήλθαν σε περίπου 8,5 δισ. Δολάρια. Υπάρχουν περίπου 100 χιλιάδες τουρκο-γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. Ευρώ και απασχολούν περίπου 500 χιλιάδες άτομα. Οι τουρκικές επενδύσεις στη Γερμανία κατά την περίοδο 2002-2015 έφτασαν τα 1,9 δισ. Δολάρια. Πέρυσι, πάνω από 5,5 εκατομμύρια γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία.

 4. O Γερμανικός όμιλος Siemens δραστηριοποιείται στην Τουρκία εδώ και περισσότερα από 160 χρόνια. Το γεγονός ότι οι γερμανοί επιχειρηματίες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία από το 2003 και ότι σημειώθηκε αύξηση 13 τοις εκατό στον όγκο των διμερών συναλλαγών τους τελευταίους επτά μήνες αποκαλύπτει το εμπορικό δυναμικό, δήλωσε ο πρόεδρος. “Θέλουμε οι Γερμανοί μας φίλοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη στην Τουρκία, την τουρκική οικονομία και το μέλλον της χώρας μας”, δήλωσε ο Ερντογάν. Επιπλέον, οι τουρκικοί κρατικοί σιδηρόδρομοι (TCDD) έφθασαν 340 εκατομμύρια ευρώ στη Siemens τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους για να αγοράσουν 10 σύνολα τρένων υψηλής ταχύτητας Velaro.

Η κοινοπραξία Siemens Mobility-Bozankaya κέρδισε μια προσφορά το 2016 για να παράγει συρμούς μετρό για τις δημόσιες συγκοινωνίες της Μπανγκόκ. Ο Τούρκος παραγωγός μεταφορικών μέσων, σε συνεργασία με τη Siemens, έκανε την πρώτη εξαγωγή του μετρό της χώρας – το μετρό της Μπανγκόκ – αξίας 46,1 εκατ. Δολαρίων στο τέλος Ιουνίου.

5.Η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός της Τουρκίας το 2016, αγοράζοντας τουρκικά αγαθά αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Ήταν επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουρκικών εισαγωγών, στα 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο η Κίνα, στα $ 25,4 δισ., Εξήγαγε περισσότερο στην Τουρκία.

 6. Οι υπουργοί ενέργειας της Τουρκίας και της Γερμανίας στο Τουρκικο-Γερμανικό Φόρουμ Ενέργειας στις 26 Οκτωβρίου υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων.  “Πιστεύω ολόψυχα ότι θα αναπτύξουμε περαιτέρω τη διμερή μας συνεργασία, η οποία έχει ήδη φθάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο, συνεχίζοντας τα έργα μας με ταχύτητα και προσανατολισμό προς τα αποτελέσματα στις περιοχές που καλύπτει αυτή η επιστολή προθέσεων”, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντόνμεζ κατά την τελετή υπογραφής στην Άγκυρα. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία 15 χρόνια, οι γερμανικές εταιρείες είχαν επενδύσει περίπου 25 δισ. Ευρώ στον τουρκικό ενεργειακό τομέα και δημιούργησαν πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας. “Το υψηλό ύψος των επενδύσεων αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των γερμανικών εταιρειών και των επενδυτών τόσο στον τομέα όσο και στην τουρκική οικονομία γενικότερα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν συμβάλει σημαντικά, ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 Το συμπέρασμα είναι ότι οι επενδύσεις καθώς και οι διμερείς σχέσεις του Γαλλουγερμανικού άξονα (που ουσιαστικά ελέγχει την Ε.Ε) και δει των Γερμανών με τη Τουρκία αποτιμάται σε δεκάδες δις ευρώ ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι σε ενδεχόμενο δυσαρέσκειας ή επιδείνωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε, η Τουρκία θα απειλήσει ως οδηγήσει σε απώλεια δεκάδων δις ευρώ  για Γαλλία και Γερμανία. Έτσι εξηγείται το γιατί η Ε.Ε  δεν αναγνωρίζει αφενός τα Ελληνικά σύνορα ως Ευρωπαϊκά – με ότι αυτό σημαίνει σε αμυντικό επίπεδο και αφετέρου υποκύπτει στους εκβιασμούς της Άγκυρας για το μεταναστευτικό.

Δημήτρης Πολλάτος

Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας

Πηγές: http://www.hurriyetdailynews.com https://www.reuters.com http://www.mfa.gov.tr https://www.dailysabah.com https://www.reuters.com 

http://www.hurriyetdailynews.com

Navigate
Scroll Up