ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑ

Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται η τεράστια μόλυνση του πλανήτη, η εκτίναξη της φτώχειας και της ανέχειας, η εξαφάνιση των ειδών ζωής, η κλιμάκωση της καταστροφής της χλωρίδας και των ωκεανών, ο εκφυλισμός του ανθρωπίνου είδους που ανάμεσα σε άλλα εκφράζεται μέσω της αποτρόπαιας παιδοφιλίας, της μόλυνσης του πλανήτη μας, των πολεμικών συγκρούσεων ανά τον κόσμο και άλλα πολλά τα οποία δείχνουν με έντονο και δυσάρεστο τρόπο την παρακμή της ανθρωπότητας. Τους περισσότερους από εμάς, μας θλίβουν όλα αυτά που μας οδηγούν ως ανθρωπότητα στην παρακμή και δεν μπορεί να μείνει κάποιος απαθής και ασυγκίνητος.

Από την άλλη πλευρά η τεχνολογία, οι ανέσεις και ο καταναλωτισμός αναπτύσσονται με γεωμετρική πρόοδο. Έχοντας ως μέτρο τον άνθρωπο, οι τοπικές, οι υπερτοπικές κοινωνίες και κατά συνέπεια η ανθρωπότητα μπορεί να επανέλθει σε τροχιά ηθικής-πολιτιστικής και οικονομικής ακμής.

Η ανθρωπότητα έχοντας ως φωτοδότη τον πολιτισμικό θησαυρό που έχει δωρίσει σε όλο τον κόσμο η Ελλάδα από την αρχαιότητα, μπορεί να αναπροσδιορίσει την πορεία ανάπτυξης και τη λειτουργία των κοινωνικών συστημάτων ανά τον κόσμο.

Είναι σημαντικό και σπουδαίο να γίνει ένας συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο Εθνών-κρατών ώστε η κλασσική Ελληινκή παιδεία με τους φιλοσόφους να μπουν από τις αρχικές βαθμίδες εκπαίδευσης στα σχολεία. Για παράδειγμα σε παιδιά ηλικίας 8 ετών μπορεί να χρησιμοποιηθούν εικονογραφήσεις και ζωγραφιές φιλοσόφων χρησιμοποιώντας τα σαν παιχνίδι ή σαν ιστοριούλες που θα έχουν θέμα διάφορα ρητά και τις αρετές όπως την υπομονή, την φιλοπατρία, κ.λ.π.

“Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος” σημαίνει ανάμεσα σε άλλα να σκεφτόμαστε και να δρούμε σεβασμό στον εαυτό μας και στους άλλους με αλληλεγγύη. Πιστεύω ότι η βελτίωση της ανθρωπότητας περνάει μέσα από τον δρόμο της αυτοβελτίωσης και προόδου για τον καθένα μας. Οι καλές μονάδες κάνουν την καλή ομάδα.

Τι είναι πραγματικά ευημερία ; Ευημερία σε μια κοινωνία δεν είναι μόνον η καλή οικονομική κατάσταση, είναι και η ειρήνη, η χαμηλή εγληματικότητα, η χαμηλή ανεργία, οι ποιοτικές παροχές υγείας, τα καλά συγκοινωνιακά δίκτυα, οι αξιοπρεπείς παροχές συνταξιοδότησης , η προστασία των ζώων, η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος προς όφελος των πολιτών και της ίδια της φύσης κ.λ.π. Επίσης σε προσωπικό επίπεδο ευημερία είναι η καλή οικονομική κατάσταση, το καλό μορφωτικό επίπεδο, η ευεξία, η καλή υγεία, η ευτυχία, η χαρά, η αρμονία, κ.λ.π.

Το κλειδί για την παγκόσμια ευημερία είναι η φράση “Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος”, διότι η αληθινή παγκόσμια ευημερία στηρίζεται στις αιώνιες πανανθρώπινες αξίες της ανθρωπότητας που είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τη μητέρα φύση (Γη και Σύμπαν). Όταν ένας άνθρωπος σέβεται τον εαυτό του σέβεται κα την φύση. Μπορούμε να έχουμε αλληλεγγύη μειώνοντας τον εγωισμό μας , την αλαζονεία, το ναρκισισμό, το φθόνο και άλλα αρνητικά τα οποία μας κάνουν να νοσούμε ψυχοπνευματικά ως ανθρωπότητα. Όσο ως ανθρώποτητα νοσούμε ψυχοπνευματικά οι πόλεμοι, τα εγκλήματα, η ανέχεια, η ανισότητα ευκαριών κ.λ.π. θα συνεχίζονται.

Δημήτρης Α. Πολλάτος
Περιέχει απόσπασμα απο την εργασία που παρουσιάστηκε στην παλαιά βουλή στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2011 στο 2ο παγκόσμιο φιλοσοφικό-διαλεκτικό συμπόσιο υπο την αιγίδα του ομίλου για την Ουνέσκο λόγου τεχνών και επιστημών Ελλάδος

Navigate
Scroll Up