Ypsilantis Greek Revolution against Ottoman Empire

Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης από το Κισνόβ της Βεσσαραβίας μαζί με τα αδέρφια του Γεώργιο και Νικόλαο, τον Γ. Καντακουζηνό, τον Πολωνό αξιωματικό Γαρνόφσκι και μερικούς άλλους αγωνιστές πέρασε τον Προύθο, μπήκε στο Γαλάτσι και άναψε την επαναστατική φωτιά στις παραδουνάβιες ηγεμονίες με την πρώτη προκήρυξη του προς το λαό της Μολδαβίας: «Κάτοικοι της αυτής επαρχίας Μολδαβίας, σας γνωστοποιώ, ότι θεία συνάρσει άπασα η Γραικία ύψωσεν από σήμερον τας σημαίας από όλα τα μέρη του ζυγού της τυραννίας, ζητούσα την ελευθερίαν της. Εγώ με όλους τους συμπατριώτας μου πηγαίνω εκεί όπου με καλούσιν οι σάλπιγγες του έθνους και της πατρίδος μου…».

Ειναι τιμή ο αφορισμός ! Λίγες μέρες μετά ο Υψηλάντης εισέπραξε τον αφορισμό του από το Πατριαρχείο που όχι μόνο διαβάστηκε σε όλες τις εκκλησίες των υπόδουλων χριστιανών αλλά και με ξεχωριστή εγκύκλιο του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ ενημερώθηκαν οι δεσποτάδες ότι το κίνημα του Υψηλάντη είναι ολέθριο και αντιχριστιανικό και γι’ αυτό όσοι είναι μυημένοι στην Φιλική Εταιρία είναι αφορισμένοι

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792–1828) ήταν ένας από τους κύριους ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Η δράση του ήταν καθοριστική για την έναρξη και την εξέλιξη του αγώνα των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρακάτω αναλύονται τα βασικά στοιχεία της δράσης και του έργου του:

1. Ο Ρόλος του στην Φιλική Εταιρεία

  • Ο Υψηλάντης εντάχθηκε στη Φιλική Εταιρεία (μυστική επαναστατική οργάνωση) και ανέλαβε σημαντικά καθήκοντα λόγω της κοινωνικής του θέσης (ήταν πρίγκιπας της Βλαχίας).
  • Ως ένας από τους “Αποστόλους” της Εταιρείας, βοήθησε στην οργάνωση της επανάστασης, προσπαθώντας να κινητοποιήσει Έλληνες και άλλες Εθνικές κοινότητες των Βαλκανίων.

2. Η Εξέγερση στη Μολδαβία και Βλαχία (1821)

  • Τον Φεβρουάριο του 1821, ο Υψηλάντης, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως ηγεμόνα της Βλαχίας, εισήλθε στη Μολδαβία με στρατό και κήρυξε την έναρξη της επανάστασης.
  • Στόχος του ήταν να εξεγείρει τις Εθνοτικές πληθυσμικές ομάδες των Βαλκανίων (Έλληνες, Ρουμάνους, Σέρβους) εναντίον των Οθωμανών, ελπίζοντας σε μια πανβαλκανική επανάσταση.
  • Η κίνησή του έγινε νωρίτερα από το προγραμματισμένο (χωρίς συντονισμό με άλλους ηγέτες της Φιλικής Εταιρείας), γεγονός που επηρέασε την πορεία της επανάστασης.

3. Η Μάχη του Δραγατσανίου και η Ήττα

  • Στις 19 Ιουνίου 1821, οι δυνάμεις του Υψηλάντη συγκρούστηκαν με τον οθωμανικό στρατό στη Μάχη του Δραγατσανίου (σήμερα στη Ρουμανία).
  • Η ήττα ήταν καταστροφική: ο στρατός του Υψηλάντη καταστράφηκε, και ο ίδιος αναγκάστηκε να διαφύγει στην Αυστρία.
  • Αυτό το γεγονός σήμανε το τέλος της επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες (Μολδαβία-Βλαχία), αλλά ενίσχυσε το ηθικό των Ελλήνων στην Πελοπόννησο, όπου η επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει.

4. Συνέπειες της Δράσης του

  • Αν και η επανάσταση στη Βλαχία απέτυχε, η κίνηση του Υψηλάντη προκάλεσε διεθνή αντίκτυπο, εφιστώντας την προσοχή των Ευρωπαίων δυνάμεων στο ζήτημα της Ελληνικής Εθνικής ανεξαρτησίας.
  • Οι Οθωμανοί, ως απάντηση, διέλυσαν τις Ηγεμονίες της Μολδαβίας-Βλαχίας και ενίσχυσαν τις καταπιεστικές πολιτικές εναντίον των χριστιανών.
  • Ο Υψηλάντης φυλακίστηκε από τους Αυστριακούς (λόγω φόβων για επαναστατικά κινήματα) και πέθανε στη φυλακή της Βιέννης το 1828, χωρίς να δει την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

5. Ο Συμβολικός Ρόλος του

  • Παρά την ήττα του, ο Υψηλάντης θεωρείται Εθνικός ήρωας και ένας από τους πρωτεργάτες του 1821.
  • Το όνομά του συνδέθηκε με την ιδέα που αποτυπώνεται στο σύνθημα “Ελευθερία ή θάνατος”, ενθαρρύνοντας τους Έλληνες να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
  • Πολλά μνημεία και οδικοί άξονες στην Ελλάδα φέρουν το όνομά του ως τιμή στην προσφορά του.

Συμπέρασμα

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αν και η στρατηγική του (εξέγερση στα Βαλκάνια πριν από την Πελοπόννησο) δεν είχε άμεση επιτυχία. Η πράξη του όμως αψηφόντας τον αφορισμό του Πατριαρχείου (το Πατριαρχείο διατηρούσε προνόμια και θρησκευτική ανεξαρτησία σύμφωνα με το Millet Sistemi εξ ου και οι παραχωρήσεις εκτάσεων σε Μοναστήρια με Χρυσόβουλα Σουλτάνων) και συνέβαλε στη διεθνή διάσταση του αγώνα. Παρά τις αποτυχίες, η θυσία του τον καθιστά μια από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία.

Dimitris A. Pollatos #Greece #1821 #History


Discover more from Dimitris Pollatos

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Scroll to Top